Zega Mame Gear - De ultieme Sega Game Gear?

Door nexhil op donderdag 29 juli 2021 10:05 - Reacties (1)
Categorie: -, Views: 2.971

Inleiding
Computers en Consoles, tegenwoordig groeit iedereen daar mee op. En ik, nu bijna 40 jaar oud heb er inmiddels heel wat versleten. Ik heb altijd mijn favorieten gehad.
Nintendo, MSX, Sega, Sony Playstation en Commodore, allemaal hebben ze wel 1 of meerdere varianten in huize Nexhil gehad. Eind jaren 80 begin 90 had je op console gebied eigenlijk maar 2 grote spelers, Sega en Nintendo.

In ik denk '92 of '93 kreeg ik van mijn ouders als ongeveer 12 jarige, na heel veel zeuren en handopleggingen bij winkel vitrines in de Bart Smit een Sega Game Gear.

Waar de Nintendo Game Boy in die tijd een monochroom scherm had, daar had de Sega Game Gear een kleuren scherm. En nog belangrijker (voor mij) Sega had Sonic, de brutale tegenhanger van Mario en zijn broer.

Ik heb er nog 1, een werkende Sega Game Gear uit de early 90's. Gerecapped met het orginele scherm uit die tijd:


1993 in da house bitchessss

Je hebt tegenwoordig allerlei mods. Nieuwe moderne IPS scherpjes met ingebouwde backlights, soundboards, moderne video outputs en kekke nieuwe behuizingen. Je kunt je oude Game Gear tegenwoordig als nieuw maken of een kant en klare kopen voor ongeveer 200/250 euro.

Persoonlijk zou ik het 'ergens' graag doen, een beetje solderen en die oude hardware vernieuwen, maar toch voelt dat niet goed. Ik hou er van om te zien waar we vandaan komen en dat oude wazige LCD schermpje met verleten crystallen heeft ergens ook wel zjin charme. Dat die unit 6(!!!) penlites lust en daar net 3 uur mee kan gamen is ook fantastisch, maar 'het blijft toch je console he' :P


2021
Nu komt mijn vakantie er aan en ik wil graag af en toe een spelletje kunnen spelen, dat kan natuurlijk op mijn iPhone, maar op 1 of andere manier boeien games die ik op mijn telefoon speel me voor geen meter. Ook had ik eigenlijk verwacht dat er voor mijn oude Sega Game Gear wel een cartrigde zou zijn die die ook een emulatie slag kan doen zodat ik games van consoles uit die tijd kan spelen.
Helaas, er zijn wel cartridges die meerdere roms van de Game Gear kunnen huisvesten zodat ik maar 1 cartridge hoef mee te nemen, maar dan heb ik nog steeds het probleem dat ik ongeveer 23000 (overdreven) penlites mee moet nemen. Ja de Game Gear ondersteund een 9v oplaad kabeL, maar een beetje vrij kunnen bewegen is best lekker.

Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik de 'Zega Mame Gear' tegen van ZARCADE.
Een PCB met een moden LCD scherm waar een Raspberry PI op gedrukt kan worden die zo gemaakt is dat hij naadloos in een oude Sega Game Gear behuizing kan. :9~

https://tweakers.net/fotoalbum/image/uKjKuqYTkpcjboOo3Aw4ESLj.jpg

Even dacht ik nog: 'Ik ga alle onderdelen los kopen en zelf alles aan elkaar solderen' woohoo!
Mijn 2e gedachte was: 'Wie hou ik voor de gek en koop hem gewoon kant en klaar' :D

Dus ik heb contact opgenomen met de winkel en heb gezegd, doe mij die maar. Natuurlijk niet over nagedacht dat de Brexit al kei lang van kracht was, dus na 1.5 in transit krijg ik van PostNL een bericht dat ik naar het lokale tuincentrum mag komen om 50 euro extra douane shizzle af te tikken :>

Maar dan, die unit opgehaald de doos open gemaakt en wat komt er tevoorschijn:


Dit, lieve mensen, is toch wel een sexy portable console! 8-)

Waar kijken we nou naar en wat zit er in?
Het ZARCADE PCB met 3.2" LCD Display
Brand New Retrosix DPAD, Buttons and contacts
32 GB SD Card
2 x Lithium Rechargeable Batteries
Raspberry Pi 3a+
Speaker
Nieuwe transparante Behuizing.

De ingewanden:ter referentie de binnenkant van een originele Game Gear.

let op de soort TL-Buis contrsuctie die achter het LCD panel zit :D

Bij het aanzetten duurt het iets langer dan bij de originele Sega Game Gear voordat er wat op het scherm te zien is. de ingebouwde PI is natuurlijk gewoon een computer met daarop emulation station. Eenmaal opgestart heb je alleen veel meer mogelijkheden, je hebt immers veel rekenkracht tot je beschikking vergeleken met het apparaat uit de early 90's. Het is een ROM bonanza! Eigenlijk kan door de beschikbare rekenkracht elk systeem uit die tijd geëmuleerd worden. De enige beperking zit hem in de besturing. De Game Gear uit die tijd heeft (net als de Sega Master system en de Nintendo Game Boy en NES 2 actie knoppen. De 16(+) BIT varianten uit die tijd hebben er meer. Die kom je dus tekort als je die games wilt spelen. Je kunt bij ZARCADE een versie bestellen met 4 actie knoppen, deze komen dan onder de huidige 2 knoppen aan de rechter kant te zitten zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.


Goed, ik kocht dit ding omdat ik wilde Game Gearen, dus (voor nu) kunnen die 2 extra knoppen me gestolen worden. Ik selecteer in van mijn favoriete games Sonic en jawel de game ziet er geweldig uit. Het IPS scherm doet zijn werk goed, Mooie kleuren en ik hoef de Zega Mame Gear niet in een bepaalde hoek te houden om uberhaupt een beeld te zien zoals ik dat bij mijn originele wel moet doen. De knoppen en de behuizing van Retrosix voelen wel stevig aan en er valt goed op te spelen.

Ik heb ter vergelijking de Gears even naast elkaar gelegd:

Ik heb wat games geprobeerd en ben eigenlijk geen rare dingen tegenkomen. Alles wordt goed door de Rasberry naar jet moderne scherm vertaald. wat jammer is, is dat ik even wat wilde aanpassen, ik wilde namelijk SSH openzetten zodat ik via Wi-Fi config files en roms kan toevoegen. Toen besefte ik me dat ik daar een toesenbord voor nodig had. ik moest de Mame Gear dus open maken en een toetsenboard aansluiten omdat ik buiten Emulation Etation geen controller besturing heb.

Met een beetje modding en een 3D printer lukt het iemand denk ik wel om de ruimte waar normaal de Game cartridge in gaat de HDMI van de PI en de USB door te lussen en daar vast te zetten.


Altijd wat te spelen maar....

Ik ben iemand zonder concentratie, impulsief, let's do this, vroeger was alles beter maar dat geld niet voor mijn series X :D . Nu zit ik te tobben, had ik voor de moderne " Nintendo vijand" moeten gaan? Een Nintendo Switch Lite variant bijvoorbeeld. Dan was ik waarschijnlijk goedkoper uit geweest, had ik ondersteuning/garantie, groter scherm en nieuwe games als Doom en Resident Evil kunnen spelen.

De Zega Mame Gear lijkt de allercoolste portable die ik heb gehad tot nu toe. Maar voor mij zit er geen gevoel in. Zielloos om het zo te zeggen. Er komen geen cartrides meer aan te pas.
Mijn Game Gear en Dreamcast zijn nog origineel (Op wat vervangen caps na). Ze kraken en piepen, zijn geel geworden. Maar zijn bijna 30 en 20 jaar oud. Kleine tijdscapsules om het zo te zeggen. Tastbare herinneringen van mijn tienertijd.

Ik denk dat deze ZEGA na de vakantie op V&A staat. Dat ligt niet aan het product, want dat is knap ontworpen, over nagedacht en het zit goed in elkaar. Maar ik mis iets. Het zijn niet die 2 extra knoppen (die ik achteraf met een andere shell nog kan toevoegen) Misschien is dit ook waarom mensen in echt klassieke oude auto's rijden. Je kan even in een andere tijd zijn en misschien is daar meer voor nodig dan alleen een ROM file.


Nog wat extra foto's
Mario? What is this magic?


Batterij units goed gebruikt.


Meegeleverde USB adapter kabel en kekke sleutelhanger.

Ter Info: Dit apparaat is op geen enkele wijze gesponsord.

Volgende: De IVA E-GO S4 e-scooter na 1700+ KM 08-'20 De IVA E-GO S4 e-scooter na 1700+ KM

Reacties


Door Oosting, maandag 6 september 2021 10:18

Leuke review! En als mede-bijna-veertiger héél herkenbaar! Helaas mijn gamegear destijds verkocht voor een Nintendo console - was destijds economisch een verstandige keuze. Nu kan ik wel de haren uit m'n hoofd trekken, maar dat doet de natuur al voor je rond je veertigste, dus maar voorzichtig mee zijn. Misschien zielloos, maar als ik maar een klein stukje van de eindeloze zomers op de gamegear weer mag ervaren, ben ik al de koning te rijk! Kortom: geïnspireerd om jouw project te gaan meebeleven, dank daarvoor! (en misschien geïnteresseerd om die van jou over te nemen - alhoewel zelf bouwen me ook wel héél erg leuk lijkt en misschien net wat meer bezieling geeft ;) )

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)